De Rottweiler, een krachtige hond met een energiek temperament!

De Rottweiler is een krachtige hond met een imposante persoonlijkheid. Sommige mensen zeggen dat ze niet geschikt zijn voor mensen die nog nooit een hond hebben gehad. Maar pas op voor sluipweggetjes! De Rottweiler is een geweldig huisdier voor een goed aangepaste eigenaar. Tony, kynologisch opvoeder en gedragsdeskundige van nrc rottweiler, zal ons helpen om "de mooiste hond" in zijn ogen beter te leren kennen, vergezeld door Laëtitia, eigenares van een Rottweiler.

Bij nrc rottweiler hebben we de gewoonte te vechten tegen de clichés en de kortzichtigheden waaraan bepaalde hondenrassen worden onderworpen, in het bijzonder molosses. De Rottweiler wordt niet gespaard. Tony waarschuwt: "We gaan meesters nodig hebben die helder in hun hoofd zijn, goed in hun schoenen staan. Als je duidelijk en leesbaar bent voor de hond, zal er nooit een probleem zijn.

Maar er is wat informatie om te onthouden voordat we de specifieke kenmerken van de Rottweiler aanpakken. Sinds de wet van 6 januari 1999 is dit ras gereglementeerd. Rottweilers worden ingedeeld in categorie 2, d.w.z. "verdedigingshonden".

De wettelijke verplichtingen zijn :

 • een certificaat van verzekering tegen wettelijke aansprakelijkheid,
 • een gedragstest bij de dierenarts,
 • een eendaagse opleiding,
 • en niet te vergeten de verplichting om een muilkorf en een leiband te dragen in openbare plaatsen.

Er zijn dus een paar administratieve formaliteiten waarmee rekening moet worden gehouden.

Informatie over het ras

 • Maat: Groot
 • Levensduur: ongeveer 11 jaar
 • Type haar: Kort
 • Vachtkleur(en): Zwart, Sesam rood
 • Mannelijke maat : 61 tot 68 cm
 • Vrouwelijke maat: 22 tot 24 inch
 • Gewicht man: 45 tot 54 kg
 • Gewicht vrouw: 42-50 kg
 • Verharing: Rottweilers verharen zeer weinig, maar verharen meer tijdens de ruiperiode.
 • Bewegingsbehoefte: Rottweilers moeten dagelijks worden uitgelaten tijdens lange wandelingen. Ze moeten ook geestelijk worden getraind door een hondensport te beoefenen. De Rottweiler is zeer veelzijdig en kan voor elke sport worden gebruikt. Van zwemmen tot cani-cross en speuren, de Rottweiler is een echte kampioen.
 • Gemiddelde maandelijkse kosten : Ongeveer €60 per maand

Intelligent en consequent onderwijs

De training moet beginnen zodra de hond in huis is. De eigenaar moet niet wachten tot de hond 50 kilo weegt om met de training te beginnen, want dat kan de beginfase bemoeilijken.

Een duidelijke en begrijpelijke leefomgeving voor de Rottweiler

Met de Rottweiler, begin je slim met een duidelijke en begrijpelijke leefomgeving. Je moet niet vanaf het begin wonderen verwachten. Consistentie is ook belangrijk in de opvoeding van de Rottweiler: "Als je op maandag 'ja' zegt en op dinsdag 'nee', garandeer ik dat hij alleen onthoudt wat hem uitkomt", zegt Tony, hondentrainer en gedragstherapeut bij nrc rottweiler.

Het is belangrijk erop te wijzen dat de rott vaak het slachtoffer is van gezichtsmisbruik, zelfs door sommige hondentrainers.

Maar de hond heeft nergens om gevraagd en heeft niets verkeerds gedaan. En door dit te doen, toont de meester een zekere koortsachtigheid, een gebrek aan vertrouwen ten opzichte van zijn hond. Het dier kan zelfs angstig worden en op de leeftijd van ongeveer acht of twaalf maanden kan het beginnen te grommen, vooral naar zijn eigenaar.

Het resultaat is dat als er naar de eigenaar gegromd wordt, hij zich terugtrekt en de hond zal begrijpen dat het werkt.

Het belangrijkste gevolg is dat de eigenaar daarna problemen zal hebben met het trainen van de hond. In dit geval hebben de hond en het ras niets met het probleem te maken, het is de eigenaar die het creëert.

Wat voor spelletjes kan ik met een rott spelen?

Er bestaat niet zoiets als een verboden spel met deze hond! Het is belangrijk om hem op te voeden, maar ook om met hem te spelen. De Rottweiler is een speler omdat hij een groot kind is, dus hij moet "plezier hebben" met zijn meester.

Veel mensen vragen zich af of zij met deze honden bijtspelletjes kunnen spelen, met een touw kunnen spelen, leuk aan ze kunnen trekken of zelfs een balletje met ze kunnen trappen.

En er is een voordeel aan spelen met hen: hoe meer je met je Rottweiler speelt, hoe meer je hem leert zichzelf te beheersen. Dus je moet jezelf niet verbieden om met je hond te spelen. Het is belangrijk om de intensiteit van uw dieren te verhogen, want als ze er nooit op komen, leren de Rottweilers nooit om zich te beheersen. "Aan de andere kant, wees bereid om soms op de grond te belanden, want de rot houdt ervan om rugby te spelen met zijn meester," zegt Tony.

En spelen is belangrijk voor deze energieke hond.

De Rottweiler en zijn energieke temperament

Een Rottweiler is een krachtige hond, maar er is een verschil in grootte en kracht tussen de reu en de teef. En er moet rekening mee worden gehouden dat hij op volwassen leeftijd moeilijk zal kunnen opschieten met andere honden van hetzelfde geslacht, ongeacht het ras: Berner Sennenhond, Tibetaanse Terrier of andere. Vooral als deze honden elkaar niet kennen of als ze elkaar niet meer gezien hebben sinds ze puppies waren. Maar ook hier kan dit probleem eenvoudig door training worden opgelost.

Een hond geschikt voor een flat

Vanwege zijn energieke temperament denken mensen vaak dat de Rottweiler alleen in een huis met een tuin kan leven, wat niet waar is. De Rottweiler kan in een flat wonen.

In het algemeen, of u nu in een huis woont, een flat met een tuin of niet, u moet uw hond uitlaten! Eenmaal buiten is de rottweiler energiek en hij is energiek in alle activiteiten die we hem buiten laten doen. Hij is een bal van energie en een bal van zenuwen.

Maar energiek betekent niet onhandelbaar! De Rottweiler in zijn huis is een kalm type hond omdat hij een huisdier is dat graag tot rust komt en rustig is.

Een ideale hond voor het gezin

De Rottweiler is een veelzijdig dier dat zich perfect aanpast aan het gezinsleven. De Rottweiler beschouwt alle mensen die onder zijn dak leven als een deel van zijn familie en is zeer beschermend en aanhankelijk.

Voor mensen die overwegen een Rottweiler en kinderen te nemen, "de Rottweiler is een familiehond bij uitstek. Goed opgevoed met grenzen, het is een zeer trouwe hond en zelfs zeer beschermend voor kinderen," zegt Laëtitia.

De Rottweiler en katten

Wat katten betreft, als de Rottweiler als pup in huis komt en er al een kat onder het dak is, zal dit meestal geen probleem zijn. Om dit te bereiken moet de hond duidelijk worden gemaakt dat de kat een integrerend deel van het gezin uitmaakt. Als dit eenmaal is gebeurd, zullen de hond en de kat goed samenleven.

De rottweiler en de kat hebben echter twee zeer verschillende manieren van spelen, als gevolg van hun verschillende karakters en hun verschillende afmetingen. Inderdaad, rottweilers zijn ruw rond de randen en dit is niet altijd een plezier voor hun katachtige vriend, zelfs als de hond lief is voor de kat.

De gezondheid van de Rottweiler

Zoals bij alle hondenrassen, zijn er bepaalde aandoeningen die in het bijzonder de Rottweiler treffen. Hier is de belangrijkste informatie die u moet onthouden over de gezondheid ervan:

Aortavernauwing

Onder de mogelijke gezondheidsproblemen, is de Rottweiler vatbaar voor aorta stenose: een erfelijke ziekte. Het is een veel voorkomende hartafwijking. De aorta vernauwt en dwingt het hart veel harder te kloppen om het lichaam van bloed te voorzien. De hond kan flauwvallen, en in het ergste geval kan dit leiden tot een plotselinge dood. Om een diagnose te kunnen stellen, is het belangrijk een controlebezoek te brengen aan een veterinaire cardioloog.

Osteosarcoom

Ook bekend als botkanker, osteosarcoom is een andere bekende ziekte bij de Rottweiler. De behandeling is ingrijpend: de hond moet chemotherapie ondergaan en soms, in de ernstigste gevallen, moet het zieke ledemaat worden geamputeerd. Geen paniek echter: de hond past zich heel goed aan zijn nieuwe lichamelijke toestand aan, ook al kunnen de behandelingen voor zijn osteosarcoom zijn levensduur verkorten.

Panosteitis

Deze ziekte kan ook bij sommige Rottweilers voorkomen. Het wordt ook wel "groeipijn" genoemd; panosteitis treedt pas in de eerste levensmaanden van de hond op. Symptomen zijn onder andere plotseling mank lopen. In de meeste gevallen is rust voldoende voor de hond om te herstellen. Het is echter noodzakelijk de hond naar de dierenarts te brengen om hem te laten onderzoeken.

De gewrichtsbanden kunnen ook aangetast worden en tenslotte, pas op voor maagdraaien. Om een probleem te voorkomen, mag de hond voor het rennen geen voedsel krijgen, anders kan het erg duur worden.

Het belang van de keuze van de fokker voor een gezonde Rottweiler

Voor de gezondheid van de Rottweiler is zijn oorspronkelijke fok belangrijk. "Als je een goede kennel kiest, is het de Terminator," zegt Tony. Hij zal door geen enkele van de bovengenoemde ziekten worden aangetast, met uitzondering van de ziekten die inherent zijn aan grote honden: heup- of elleboogdysplasie.

"Er is 30% genetische waarde bij de overdracht van dysplasie en 70% houdt verband met de omgeving. Dus de groei van de pup, de levensstijl van de hond, de overmatige lichaamsbeweging die hij krijgt, kan leiden tot een hond die in principe gezond was en toch lichte dysplasie zal hebben," waarschuwt Laetitia, eigenares van een Rottweiler.

Qua levensverwachting bereikt de Rottweiler een gemiddelde leeftijd van tussen de 9 en 12 jaar.

De staart van de Rottweiler

Er is een klein fysiek detail aan de Rottweiler: hij heeft een staart!

In de collectieve verbeelding, zien we deze hond zonder staart. Dus waarom worden de staarten van Rottweilers afgeknipt? "Omdat sommige mensen Rottweilers altijd hebben gekend met een gecoupeerde staart en dit gaf de hond een zeer vierkant, massief uiterlijk. Een staart verlengt het silhouet een beetje en sommige mensen zijn daar minder dol op.

Onderhoud en voeding van de Rottweiler

In termen van gezondheid, stop met het proberen om het grootste model in de buurt te krijgen

Dit is een vergissing omdat een Rottweiler die een gewicht van 70 kilo bereikt, gezondheidsproblemen zal krijgen:

 • ademhalingsproblemen,
 • en gewrichtsproblemen.

De hond kan voortijdig sterven. De Rottweiler is een hond die explosief moet zijn, uithoudingsvermogen moet hebben en in staat moet zijn inspanningen te leveren als een echte atleet.

Onderhoud

De Rottweiler heeft geen uitgebreid onderhoud nodig. Voor zijn vacht is één borstelbeurt per maand voldoende, maar hij kan tweemaal per maand worden geborsteld wanneer de hond in de rui is en haar verliest.

U heeft geen speciale accessoires nodig om uw Rottweiler in huis te verwelkomen. Zoals bij alle honden, moet u zorgen voor basisaccessoires zoals :

 • een touw,
 • een pudding,
 • een Kong,
 • en een bal.

Deze accessoires staan bekend als bezettingsspeelgoed en interactiespeelgoed. Met een bezettingsspeeltje, speelt de hond alleen zoals met de Kong. Bij een interactiespeeltje echter hebben de hond en de baas interactie met elkaar, zoals bij het balletje, het touwtje of het balletje gooien. Met dit laatste accessoire kunt u aan verschillende dingen werken, waaronder het motorpatroon.

Voederen

Wat de voeding van de Rottweiler betreft, is het belangrijk op te merken dat de Rott goed moet opgroeien om overbelasting van de botten en alle gewrichtsproblemen die daarmee gepaard gaan, te voorkomen. Als de hond te groot is, kan hij last krijgen van een scheuring van de gewrichtsbanden. Er zijn meer en meer Rottweilers die dit probleem hebben.

Wat de prijs van het voedsel van de rott betreft, moet men rekenen tussen 50 en 70 €uro per maand voor een kwaliteitskroket.

De legende van de Koninklijke Rottweiler

Zo'n hond bestaat niet. Een grote rottweiler is gewoon een grotere dan gemiddelde rottweiler. Het onderscheid "koninklijk" is gevaarlijk omdat sommige mensen met slechte bedoelingen meer vragen voor deze dieren. Dit is oplichterij.

Bovendien moet worden opgemerkt dat de liefhebbers van dit ras zich sinds enige tijd bewust zijn van een fysieke verandering: steeds meer Rottweilers hebben een kleiner hoofd, maar worden groter in lichaam.

5 goede redenen om een Rottweiler te adopteren

De Rottweiler is even krachtig als aanhankelijk en heeft vele kwaliteiten. Tony, nrc rottweiler's hondentrainer en gedragsdeskundige, somt de redenen op waarom de Rottweiler een geweldig huisdier is. Hij zou beginnen met te zeggen dat het de mooiste, gulste, zachtaardigste en speelsste honden ter wereld zijn, maar Tony is niet erg objectief over de Rottweiler, want het is een ras waarvan hij houdt. Dus laten we naar de echte redenen gaan.

1 | Een zeer speelse hond

Dit is de eerste reden. De Rottweiler is een grote jongen die niet volwassen wordt. Het is niet de moeite waard om te zeggen: "Nee, maak je geen zorgen, hij zal zich na twee of drie jaar wel settelen, etc." Nee, hij is nog een kind en daarom neem je een Rottweiler," zegt Tony. Dit is een zeer waardevolle karaktereigenschap bij Rottweilers.

Deze dieren staan altijd klaar om te spelen en plezier te maken met hun baasjes. En dagelijks, is het een hond die ons kan opvrolijken en opbeuren. En dat is onbetaalbaar.

2 | De Rottweiler is veelzijdig

De Rottweiler is in staat om goed te zijn in alles wat de eigenaar wil dat hij doet. Aan de ene kant is de Rottweiler altijd in voor een activiteit en aan de andere kant is hij een zeer snelle leerling en overal goed in. "Hij is misschien niet zo goed in behendigheid als sommige andere activiteiten, maar hij is nog steeds goed," zegt Tony.

3 | Een aandoenlijke hond

Dit is de derde reden om een Rottweiler in huis te hebben. De Rottweiler is een echte volhouder.

"Hij kan veel fouten hebben. Maar als er één ding is dat hij niet heeft, is het dat als hij van je houdt, hij van je houdt! De Rott is een bal van liefde en geeft veel liefde aan zijn meester.

4 | De Rott is onafhankelijk

Dit is de vierde goede reden. De Rottweiler is onafhankelijk en leeft graag zijn eigen leven. Soms krijg je de indruk dat het hem niet kan schelen wat je van hem vraagt. Maar het vereist een ander soort dialoog met je hond, en dat is heel interessant. "Als je van honden houdt die soms aanvoelen alsof ze een oorontsteking hebben... Ik heb het over de hond die je aankijkt als je hem roept en dan doorgaat met zijn leven zonder je te gehoorzamen, dan is hij voor jou," grapt Tony.

5 | Een hond die graag wil pronken

Dit is de vijfde goede reden om een rott te adopteren. "Dit is als je van een hond houdt die een beetje poseert. Als Mr. Rottweiler langskomt, pronkt hij en het werkt! Hij moet opgemerkt worden," zegt Tony. Onderwijs zal een grote rol spelen. De reu of teef rottweiler moet een aantal basisprincipes aangeleerd krijgen om aan te geven wanneer hij zich mag 'uitsloven' en wanneer hij moet kalmeren. De rottweiler moet eraan herinnerd worden dat hij niet de enige op aarde is.

3 goede redenen om geen Rottweiler te adopteren

Hoewel de Rottweiler veel van de kwaliteiten heeft die Tony net heeft opgesomd, zijn er ook factoren te overwegen alvorens er een te adopteren. Sommige eigenaren nemen een Rottweiler als huisdier voor de verkeerde redenen.

1: Het is geen waakhond.

Dit is de eerste reden om geen rottweiler te adopteren. "Adopteer geen rottweiler als je hem in de tuin gaat laten staan omdat je op iedereen indruk moet maken," zegt Tony. Een muggle is aardig, schattig en vriendelijk. Het is geen enge hond, dus vergeet het maar als je er een waakhond van wilt maken die iedereen wegjaagt. Dit zijn de juiste woorden om de Rottweiler te beschrijven. Een meester die er prat op gaat dat zijn rott sterk is, draagt bij tot het slechte imago van molossers en de rottweiler. Dit is iets wat vermeden moet worden.

2 | Administratieve formaliteiten

Dit is de tweede reden om geen rottweiler te nemen, vooral als je een administratieve fobie hebt. "Als je niet driekwart van het papierwerk wilt doen dat nodig is om een Rottweiler te krijgen, is er niets aan te doen," waarschuwt Tony. Er zijn de nodige papieren in te vullen en hem een muilkorf om te doen als hij zich in openbare ruimten begeeft.

Er zij op gewezen dat Rottweilers sinds een wet van 1999 zijn ingedeeld in categorie 2 "waak- en verdedigingshonden". U moet zich dus houden aan de wetgeving van deze classificatie die voorschrijft

 • Identificatie van de hond
 • Vaccinatie tegen hondsdolheid
 • Verzekering burgerlijke aansprakelijkheid
 • Bezit van een bezitsvergunning
 • Bezit van een bewijs van bekwaamheid
 • En de gedragsbeoordeling van de hond

3: Een hond die schade aanricht

Dit is de laatste reden. "Als je je bezittingen als kostbaar beschouwt, als je je als een prinses wilt voelen, neem dan geen rottweiler", waarschuwt Tony. De rott is een energieke hond die veel wil spelen en in staat is je neer te halen voor een lach. Je moet het leuk vinden om op de grond te staan.

Dingen om te onthouden over de Rottweiler

De Rott is speels, leert snel, is zelfstandig en vindt het heerlijk om een mooie jongen te zijn!

Waar komt de Rottweiler vandaan?

In de Romeinse tijd werden de legionairs bij hun veroveringen gevolgd door molosserhonden. De laatste werden gefokt met plaatselijke rassen tijdens de doortocht van het garnizoen naar Germanië. Na verloop van tijd werden de voorouders van de Rottweiler geboren. In de Middeleeuwen was het in de streek van Rottweil bijvoorbeeld niet ongewoon om te kruisen met Metzgerhunds. Na verloop van tijd paste het ras zich aan en pas aan het einde van de 19e eeuw dook de naam Rottweiler voor het eerst op.

Waar komt de naam Rottweiler vandaan?

De Romeinen, toen in Zuid-Duitsland, stichtten verschillende nederzettingen om te profiteren van de voordelen die het klimaat bracht voor de plaatselijke landbouw. Tijdens hun verblijf bouwden ze villa's met rode dakpannen. Later brachten opgravingen deze villa's, die door de tijd vergeten waren, aan het licht. Sindsdien wordt de plaats Das Rote Wil genoemd, wat "de rode tegel" betekent. De Rottweiler, die in die tijd veel in het gebied voorkwam, nam natuurlijk deze naam aan.

Waar werd de Rottweiler voor gebruikt?

Dit hondenras heeft in de loop der jaren verschillende functies gehad. Zijn voorouders werden gebruikt door slagers. Ze plaatsten hun gouden tasjes om de nek van de hond. Hun geld was toen zeer goed beschermd. Een paar honderd jaar later veranderde de Rottweiler volledig van beroep en hielp hij de politie.

Kan hij goed met kinderen overweg?

De Rottweiler, indien opgevoed met kinderen, schiet goed op met hen. Ze zijn niet gevaarlijker voor kinderen dan enig ander hondenras. Door ze samen op te voeden, zal het dier het kind zien als deel van zijn familie.

Bron: Uitgelaten Hond