Hondgehoorzaamheid - Hoe uw hond te conditioneren om te blijven

Hondgehoorzaamheid - Hoe uw hond te conditioneren om te blijven

dog obidience

Hondgehoorzaamheid is een van de moeilijkste eigenschappen om onder controle te krijgen bij hondentraining. Sommige honden hebben een oncontroleerbare drang om rond te zwerven, en hoewel dit soort gedrag adaptief kan zijn, kan het ook een echte overlast zijn in uw buurt. Als u een gehoorzame puppy heeft, is het eerste wat u moet doen als u hem thuisbrengt, hem laten zien waar hij (of zij) op het potje moet. Dit is meestal een klein plekje op de keukentafel of een andere plaats waar u uw hond voortdurend in het oog houdt. Als u uw hond hebt geleerd waar hij zijn behoefte kan doen, kunt u verder gaan met andere gehoorzaamheidsopdrachten.

De sleutel tot hondengehoorzaamheid is klassieke conditionering. Klassieke conditionering is het proces waarbij een hond wordt getraind om op een stimulus te reageren door een overeenkomstige stimulus te geven. Honden zijn zeer intuïtieve wezens, en ze begrijpen wanneer ze iets moeten doen op basis van hoe die activiteit voor hen aanvoelt. Als u bijvoorbeeld een hond meeneemt naar een kamer en met een strenge, gebiedende stem "ilet" zegt, zal hij waarschijnlijk doen wat u vraagt zolang hij de hand van zijn baasje op zijn schouder of in de buurt van zijn mond voelt. Als je hem zegt "toile", zal hij zich uit de situatie verwijderen en rondsnuffelen tot hij een geschikte plek vindt om zijn behoefte te doen. Klassieke conditionering kan worden gebruikt om te voorkomen dat uw hond door afleidende prikkels zijn aandacht verliest.

De meeste honden reageren beter op positieve bekrachtiging, zoals traktaties, speeltjes, lof, of zelfs gevraagd worden om te zitten of te gaan zitten in plaats van te worden gedwongen om iets ongewensts te doen. Dit maakt de kans groter dat de hond leert wat hij moet doen, omdat hij wordt gesterkt om het te doen. Echter, als u ervoor kiest om straf te gebruiken in honden gehoorzaamheidstraining, realiseer u dan dat het de neiging van de hond om af te dwalen niet volledig zal uitroeien; honden hebben de neiging om dingen te willen doen die hen gelukkig maken en iets ongewenst doen alleen maar om hen boos te maken kan ertoe leiden dat ze zich gaan gedragen, zelfs als ze er niet echt over denken om het te doen. Je moet positieve bekrachtiging gebruiken om je hond te conditioneren om in het gewenste gedrag te blijven.